Województwo: mazowieckie
Rejon: Centrum Warszawy, Nowy Świat
Miejscowość: Warszawa
Udogodnienia dla dzieci: toaleta przystosowana do dzieci, kącik zabaw z kolorowankami, słodkości na powitanie, warsztaty produkcji cukierków, podjazd dla wózków, bajkowa sceneria.
Jest w Warszawie miejsce zaczarowane, mieniące się tysiącem kolorów, pachnące karmelem i owocami. Miejsce, w którym życie ma naprawdę słodki smak. Mowa o Manufakturze Cukierków. W tym bajecznym miejscu, od 2011 roku ręcznie tworzone są cukierki i lizaki metodą rzemieślniczą wywodzącą się z XVII-ego wieku.
Produkcja wytwarzania cukierków odbywa się tu na oczach widzów, dzięki czemu możemy obserwować każdy jej etap- od momentu wylania gorącej masy cukrowej na granitowy blat, poprzez jej barwienie i nadawanie smaku, aż po modelowanie ostatecznego kształtu wytwarzanych smakołyków. Jak na manufakturę przystało, wszystkie słodkości tworzone są tu w 100 % ręcznie, bez użycia jakichkolwiek maszyn.
Największą atrakcją jednak, zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica, jest możliwość wzięcia czynnego udziału w warsztatach i ukręcenia własnego lizaka. Każdy bez względu na wiek może poczuć się więc jak słodki artysta.
Na początku obserwujemy przygotowanie masy cukrowej, formowanie, a także to, jak nadawany jest jej smak oraz kolor. Karmelarze dokładnie opowiadają i pokazują wszystkie etapy powstawania słodyczy. Po wystudzeniu (na początku ma ona aż 160 stopni Celsjusza!), każdy uczestnik może stanąć za stołem produkcyjnym, przy którym własnoręcznie ukręci lizaka w wybranym przez siebie kształcie, np. kwiatka, serduszka, a nawet ślimaka! Gdy lizak całkiem wystygnie, zostaje pięknie zapakowany i wraz z dyplomem trafia do małego rzemieślnika na pamiątkę. Oczywiście ta słodka podróż w czasie nie może odbywać się bez degustacji jeszcze ciepłych karmelków!
Taka forma spędzenia czasu jest nie tylko atrakcyjna, ale i niezwykle edukacyjna- wprowadza dzieci w świat kulinarnych eksperymentów, pozwala poznać proces produkcji słodyczy od kuchni, co może być naprawdę fascynującym odkryciem dla młodych umysłów.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że wszystkie słodkości powstające w Manufakturze Cukierków wyróżnia najwyższa jakość- nie zawierają konserwantów, ani wypełniaczy, a wykorzystywane barwniki są w 95 % naturalne. Cukiernicy dbają tutaj o każdy szczegół na wszystkich etapach produkcji, dzięki czemu wyroby są nie tylko kolorowe i smaczne, ale również prezentują się niczym małe dzieła sztuki.
Oczywiście po zakończonych warsztatach można spędzić dowolną ilość czasu w Manufakturze Cukierków i zakupić słodycze o smaku, jaki tylko nam się zamarzy! Wybór jest przeogromny i przyprawia o zawrót głowy- w asortymencie sklepu znajdują się bowiem słodkości w 80 smakach i ponad 150 wzorach! Warto dodać, że przed podjęciem decyzji o zakupie, można poprosić o skosztowanie danego smaku, by się przekonać, czy faktycznie będzie on dla nas trafionym wyborem.
Podsumowując-Manufaktura Cukierków w Warszawie, to nie tylko sklep ze słodyczami! To przede wszystkim miejsce, gdzie można doświadczyć unikalnej atmosfery i spędzić fantastycznie czas z całą rodziną, świetnie się przy tym bawiąc!!!
Zachęcamy do obejrzenia filmu z wizyty naszych ekspertów w Manufakturze Cukierków w Warszawie:
Galeria zdjęć z naszego pobytu:
Dane kontaktowe:
Manufaktura Cukierków
ul. Nowy Świat 51
00-042 Warszawa
- Kontakt: tel. 790 888 235, 692 888 751
- E-mail: info@manufaktura-cukierkow.pl
www.manufaktura-cukierkow.pl , www.facebook.com/Manufaktura.Cukierkow , www.instagram.com/manufaktura_cukierkow